Az Apple hagyományosan úttörő volt a vezeték nélküli fejlesztések területén: elsőként standardizálta a WiFi kapcsolatot a gépeiben, már tervezési fázisa végén megjelentette a korábbi csúcstartó 802.11n szabványt a Mac és iOS eszközökben, és a piacon elsőként kezdte alkalmazni a napjaink megnövekedett sebesség igényeire optimalizált 802.11ac szabványt, amely elméletileg akár 1,3 gigabit/másodperc átviteli sebességre is alkalmas.

A 802.11ac technológia több területen is erősít a nagyobb átviteli sebesség érdekében: három folyamos jeltovábbító technológiája révén növekszik az elméleti átviteli sebesség, amely a bázis közelében akár 1,3 Gb/s is lehet, de a kielégítő jelerősségű területeken is eléri a 100 Mb/s sebességet. 80 MHz szélességű csatornáival dupla akkora sávszélességen képes kommunikálni, mivel egyszerre több adat küldésére nyílik lehetőség.

A 802.11ac szabvány egyik komoly előnye a formaoptimalizált jelsugárzás, vagyis a bázis érzékeli, hogy hol található meg a céleszköz, és nem küldi ki körbe-körbe a jelet, hanem felerősített, irányított jelformát küld az adott Mac felé. Ez takarékosabb és gyorsabb megoldás, ráadásul a jóvoltából az interferencia is csökken, mivel nem kóborolnak céltalan hullámok arrafelé, ahol nincsen a fogadást célzó eszköz.

Az új AirPort Extreme és AirPort Time Capsule formavilága is ennek a célnak lett alárendelve: az antennák számára ideális, függőlegesen elnyújtott formavilág kissé szokatlan az AirPort bázisok történetében, de praktikussági és funkcionális okokra vezethető vissza.A 802.11ac technológia képes egyszerre 2,4 GHz és 5 GHz frekvenciákon üzemelni, és az eszközöknek legideálisabb jelalkotást használni. A 2,4 GHz szélesebb körben elterjedt, míg az 5 GHz gyorsabb és kevésbé érintett egyéb WiFi hálózatok interferenciája által. Az Apple megnövelte az antennák számát is: három darab 2,4 GHz-es és három darab 5 GHz-es antenna építi fel a bázist. Az antennák az egység felső részében helyezkednek el, ezzel is fokozva az optimális pozíciót. A magasabb kialakítás révén a kiterjedés 64%-kal kisebb lett, így mind az AirPort Extreme, mind az AirPort Time Capsule kényelmesebben elfér: területe mindössze 9,78 cm x 9,78 cm. Magassága 16,76 centiméter.

Az Apple nem feledkezett meg a régebbi termékek felhasználóiról sem: a 802.11ac kompatibilis a 802.11a/b/g/n szabványokkal, vagyis az összes olyan AirPort kártyával, amelyet a cég valaha Mac-be vagy iOS eszközbe telepített. A régebbi eszközök a számukra legideálisabb szabványt használva kommunikálnak, vagyis a régi eszközökkel való kompatibilitás miatt nem degradálódik a teljes hálózati kapacitás, egy régi eszköz nem lassítja le a teljes hálózatot a saját szintjére, mint az a 802.11g szabványnál megszokott volt.

Villámgyors beállítás Mac-ről vagy iOS eszközről
Az Apple megoldásának egyik fontos előnye, hogy néhány perc alatt bárki be tudja üzemelni a bázisokat, és anélkül tudja használatba venni a terméket, hogy komolyabb utánaolvasással kellene készülnie. A Mac rendszereken a WiFi menüből a hálózatra felcsatlakozva máris lehetőségünk van a gépen gyárilag telepített AirPort Utility / AirPort Segédprogram használatával végrehajtani az alapbeállításokat, elnevezni a hálózatot, megadni a titkosítási irányelveket. Az iOS eszközön a Settings / Beállítások programban van mód a WiFi bázis konfigurálására: itt fel tudunk csatlakozni a még nem konfigurált bázisra, és néhány alapbeállítás megadásával üzemre bírni az egységet. Később az ingyenesen letölthető AirPort Utility jóvoltából tudjuk finomhangolni bázis egyéb paramétereit.
Bővebben az AirPort bázis beállításáról Mac alatt…
Bővebben az AirPort bázis beállításáról iOS eszközökön…

Az AirPort Extreme és AirPort Time Capsule termék egyaránt rendelkezik egy Gigabit Ethernet WAN csatlakozóval, amely az internet kapcsolat bemenete számára szolgál, illetve három darab Gigabit Ethernet LAN csatlakozóval, amely révén vezetékes eszközöket csatlakoztathatunk. Ezen kívül mindkét terméken található USB 2 kapu: ez egyrészt Bonjour technológiát támogató nyomtatók hálózatba állítását szolgálja mind a Mac, mind a PC felhasználók számára (1), mind pedig külső adathordozók kapcsolatát biztosítja hálózati tárhely elérés és biztonsági mentés céljára (2).

Kényelmes biztonsági mentés óráról órára
Napjainkban a biztonsági mentések jelentősége felértékelődik, hiszen több és több értékes digitális adatot tárolunk a számítógépünkön. Ezek csak akkor vannak igazán biztonságban, ha egynél több helyen megtalálhatók, vagyis a Mac mellett egy további háttértárolón.

Az AirPort Time Capsule erre a célra beépített merevlemezt tartalmaz 2 vagy 3 TB kapacitással, míg az AirPort Extreme külső lemez csatlakoztatásával kínál lehetőséget a mentési tárhely használatára. Az AirPort Time Capsule előnye, hogy a lemezei csak akkor pörögnek fel, ha szükség van rájuk, vagyis mentés közben forognak, minden más esetben pihennek, hogy élettartamuk nagyobb legyen.

Az Apple pedig olyan szoftveres fejlesztésekkel nyűgözi le felhasználóit, mint a Time Machine technológia, amely révén folyamatosan, és ami fontos, önműködően készülnek WiFi vagy Ethernet kapcsolaton keresztül biztonsági mentések a Mac belső lemezeiről, illetve a hozzá csatlakoztatott külső lemezekről is. Így ha bármely lemezünkkel baj történik - tönkremegy, sérül, elveszik -, könnyedén vissza tudjuk állítani fontos adatainkat anélkül, hogy a megismételhetetlen adatok elvesznének.

A Time Machine révén az AirPort Time Capsule WiFi hálózatára csatlakoztatott Mac meghatározott időközönként önműködően menteni kezd anélkül, hogy arra külön utasítanunk kellene. Mi több, a MacBook Air és MacBook Pro Retina széria esetén, illetve minden, Apple által szerelt SSD-vel rendelkező gépnél önműködően lezajlik a biztonsági mentés akár éjjel, miközben a Mac alszik. A Power Nap nevű funkció alapfeltétele csupán annyi, hogy a gép tápegységre legyen csatlakoztatva, és nem csak leveleink érkeznek meg az éj leple alatt, de a biztonsági mentés is lefut.

A 802.11ac technológia jóvoltából a biztonsági mentések érzékelhetően gyorsabban futnak le WiFin keresztül, mint korábban. (Az Etherneten keresztül biztonsági mentő felhasználók ugyanazt a Gigabit Ethernet sebességet kapják, mint a korábbi bázisok esetén.)

Prioritás a biztonság
Az adataink biztonsági mentése mellett azok használat közbeni biztonsága is kulcskérdés, az Apple ennek érdekében egy sor technológiát felvonultat, amelyek némelyike önműködően aktív - mint a beépített tűzfal -, más része pedig felhasználói igény szerint használható.

Az Apple az AirPort Extreme és AirPort Time Capsule termékek esetén egyaránt WPA/WPA2 titkosítást használ, amelynek személyes és ipari megoldását is támogatja. Ezen kívül lehetőséget ad MAC (Media Access Control) cím alapú szűrésre, valamint idő alapú hozzáférés biztosítására. A rejtett hálózat opció előnye, hogy illetéktelenek nem is érzékelik, hogy a területen WiFi hálózatunk üzemel, csak a hálózat nevének megadásával van mód csatlakozni azok számára, akik ismerik ezt az információt, és természetesen a jelszót is.

Az Apple innovációja a vendég hálózat (Guest Network), amely arra a valós élethelyzetre reagál, hogyha vendégek érkeznek a házhoz vagy az irodánkba, akkor tudjunk nekik internet kapcsolatot biztosítani, de ne kelljen kiadnunk a titkos jelszónkat. A vendég hálózat szintén lehet jelszóval védett, de megadhatunk teljesen triviális jelszót, amely nyilvános lehet, miközben egy sor korlátozást alkalmazhatunk: például letilthatjuk a hálózati tárolókhoz és nyomtatókhoz való hozzáférést.

Garancia
Az Apple minden WiFi bázisára egy év garanciát biztosít, amennyiben azonban a Mac-re regisztrálunk AppleCare Protection Plan csomagot, akkor a vele együtt vásárolt AirPort bázisra is kiterjed a Mac garanciája. Tehát akár három év jótállásunk is lehet a termékre.

(1) Windows alatt a Bonjour for Windows csomag telepítése szükséges a nyomtató eléréséhez. A csomag ingyenesen letölthető az Apple oldaláról.
(2) A hálózati lemeznek HFS+ fájlrendszerben kell formázva lennie. A Mac és PC egyaránt hálózati fájlrendszerként (NFS) fogja elérni az adathordozót. A HFS+ fájlrendszer jelentősége abban merül ki, hogy az AirPort bázisokat azt támogatják. NTFS és FAT fájlrendszerek nem fognak hálózati lemezként működni, vagy nem az elvárt módon üzemelnek majd.Akciós áraink előreutalásos vagy készpénzes fizetésre vonatkoznak!

 


802.11ac WiFi képességű bázis
3 Ethternet csatlakozóval
1 év garancia

Ára: 53.748 Ft+áfa
Bruttó 66.990 Ft
Raktáron; AKCIÓS ÁR


2000 GB méretű beépített SATA merevlemez
Time Machine mentésekre
1 év garancia

Ára: 78.732 Ft+áfa
Bruttó 99.990 Ft
Raktáron; AKCIÓS ÁR


3000 GB méretű beépített SATA merevlemez
Time Machine mentésekre
1 év garancia

Ára: 102.354 Ft+áfa
Bruttó 129.990 Ft
Raktáron; AKCIÓS ÁR


 

  E-mail kapcsolat  Bolt: BP. V. Galamb utca 5. Nyitva: H-P: 11-19 óra  Kapcsolat, információ: 0670.2650784; ijoe@ijoe.hu