Bolt: 1077 Budapest, Rottenbiller utca 38.
Nyitva: hétfőtől-péntekig, 11-19 óra
Elérhetőség: ijoe@ijoe.hu
0670.2650784
(Boltunk telefonon nyitva tartási időben elérhető; 11-19ó.)
Termékkategóriák

• Akkumulátorok
• Fül- és fejhallgatók
• Billentyűzetek
• Biztosítás
• Elgato termékek
• FiiO termékek
• Griffin termékek
• Használt Mac
iPad kellékek
iPhone kellékek
• iPod kiegészítők
• Hangszórók
• Kábelek, átalakítók
• Mac kiegészítők
• Memóriák (RAM)
• SSD meghajtók
• Számlázóprogram
• Táskák, tokok
• Tisztítósprék
• Töltők Mac-hez
• WiFi termékek

Az Apple jó érzékkel ismerte fel, hogy a Thunderbolt technológia elterjedésének alapvető kulcsa a kiegészítő ellátás. Ennek érdekében ösztönözte az olyan klasszikus professzionális kiegészítő gyártókat, mint a Black Magic Design, a Sonnet, az Elgato és sok más cég a technológia felkarolására. Maga az Apple pedig kábel megoldást biztosított, hogy a Mac-ek egymás közötti kommunikációját egyszerűbbé, és a professzionális technika miatti drága kiegészítőket árnyalatnyival olcsóbbá tegye. Az előbb csak fehér színben elérhető kábel megoldásokat a Mac Pro 2013 év végi frissítésével az Apple fekete színben is bemutatta annak érdekében, hogy a professzionális géphez stílusban illeszkedő professzionális kábelt legyen mód igénybe venni.

Az Apple Thunderbolt kábel (MC913ZM/A) két méter hosszúsággal jelent meg a piacon, amely ideális, ha az előző szériás MacBook Air gépünkről akarunk új szerelmünkre, a Retina kijelzős MacBook Pro modellre költözni, hiszen percek alatt lezajlik a költöztetés a korábbi órák helyett. Felmerült azonban az igény a rövidebb kábelekre, amely főként a mobil kiegészítők esetén lehet hasznos. Ilyen egység a például a Blackmagic Cinema Camera nevű Thunderbolt alapú, SSD-re rögzítő filmfelvevő, amely használata esetén teljesen életszerű, hogy a külső helyszínen töltjük le a nagy felbontású felvételt a Final Cut Pro alkalmazásba. Vagy éppen ilyen az Elgato Thunderbolt SSD is, amely a belső SSD-k sebességét nyújtja külső kapcsolaton keresztül, kényelmes bővítést kínálva a kis tárkapacitású Mac-nek.

Ezen eszközökhöz azonban nincsen szükség két méteres kábelekre, sőt, sok esetben kényelmetlen is, ha ilyen hosszúságú kábelt kell magunkkal szállítani. Az Elgato és a Sonnet a Thunderbolt kábeleket nagyobb mennyiségben gyártó japán cégtől vásárolt és forgalomba is hozott félméteres, fekete színű kábeleket, és több termékükhöz már alapból biztosítják is ezt a drága kiegészítőt.

Az Apple 2013 elején frissítette a Thunderbolt kábel termékkínálatát, bár hivatalosan nem derült ki, hogy miben változott a 2 méteres példány (típusszáma MD861ZM/A lett, amely változásra utal), vele párhuzamban megjelent az új, félméteres modell is (MD862ZM/A), amely elsőként fehér színben kínálja azt a mobil felhasználási élményt, amelyet korábban csak külső gyártók termékei tettek lehetővé.

A Mac Pro új, 2013-ban megjelent fekete verziójának bemutatásával párhuzamban az Apple a Thunderbolt kábel termékcsaládját fekete színben is gyártani kezdte. A fekete kábelek a fehér példányokhoz hasonlatosan 0,5 méteres (MF640ZM/A) és 2 méteres (MF639ZM/A) változatokban is elérhetőek. Az Apple ragyogó fekete fejjel szerelte fel a kábeleit, amelyek alkalmasak a Thunderbolt és Thunderbolt 2 kapcsolatra is. Aktív elektronikával vannak felszerelve, azaz mindkét végen az adatátvitelt szabályozó dedikált chipek találhatóak.

Az Apple Thunderbolt kábelei a Gennum GN2033 chipekre épülnek, amelyek a kábelek hosszú, fehér műanyaggal borított csatlakozóvégeiben foglalnak helyet, és biztosítják a folyamatos, hibamentes adatátvitelt. A kábelen lévő chipek jóvoltából a 10 Gb/s valóban fenntartható, ráadásul két irányba (azaz gyakorlatilag 2 x 10 Gb/s adatátvitelt nyújtanak a kábelek). (A kábelvégekben elhelyezett aktív chipeknek köszönhető, hogy a Thunderbolt az USB 3 technológiával szemben képes elérni és folyamatosan biztosítani a névleges átviteli sebességét. Erre egyik USB technológia sem képes.) Egy Apple Thunderbolt kábel összesen 12 darab chipet tartalmaz, amely némileg magyarázza, hogy miért is kerül viszonylag sokba egy ilyen eszköz.

Az új Apple Thunderbolt kábel család a 2012-ben szabvánnyá váló akasztós papírdobozban érkezik, és finoman bepattintva ül a csomagon belül. A kétméteres és félméteres kábel egyaránt eléggé erős kialakítású, nem tűnnek törékenynek, ám cserébe nem is olyan hajlékonyak, mint például az Elgato kábele, amely könnyedén rakható el a táskánkon lévő zsebek valamelyikébe. A Thunderbolt kábelvégek alján lévő kicsi nyílás biztosítja, hogy a kapura csatlakoztatva az nem jön ki könnyedén, vagyis nem áll fenn az a probléma, mint a FireWire 800 és egyes olcsóbb FireWire 400 kábeleknél, hogy kvázi ki tudnak húzódni a portból.

Az Apple Thunderbolt kábel gond nélkül használható bármely Thunderbolt kiegészítővel, képes biztosítani a szabványban rögzített 10 Watt teljesítményt az olyan, portról működő megoldásoknak, mint az Elgato Thunderbolt SSD, továbbá támogatják a TargetDisk módot a Thunderbolt kapuval szerelt Mac-ek között, illetőleg a Target Display módot az iMac 27" modellekkel.

A 2 méteres és 0,5 méteres modellek egyaránt megvásárolhatók az iJoe.hu-tól két év garanciával.

0,5 méteres fehér Thunderbolt kábel: 11.016 forint+áfa (bruttó 13.990 Ft)
2 méteres fehér Thunderbolt kábel: 12.204 forint+áfa (bruttó 15.500 Ft)


Mi teszi ilyen gyorssá a Thunderbolt kábeleket?
Az iFixit.com cikke a témában…További Thunderbolt termékek és kábel megoldások az iJoe.hu kínálatában:
Apple Thunderbolt Gigabit Ethernet Adapter
Apple Thunderbolt FireWire 800 Adapter
Apple Thunderbolt Display 27" kijelző
Elgato Thunderbolt kábel (0,5 méter) fekete színben
Elgato Thunderbolt SSD (120 és 240 GB) külső tárhely
Sonnet Echo ExpressCard Pro adapter
Sonnet Echo Express termékcsalád PCI Express foglalattal
Sonnet xMac mini Server 1U szerver megoldás

 

ÁSZF; Vásárlási, fizetési és garanciás információk | Környezetvédelmi irányelvek
©2001-2018. iJoe.hu Apple Authorised Reseller
 
 
  E-mail kapcsolat  Bolt: BP. VII. Rottenbiller utca 38. Nyitva: H-P: 11-19 óra  Kapcsolat, információ: 0670.2650784; ijoe@ijoe.hu