Bolt: 1052 Budapest, Galamb utca 5.
Nyitva: hétfőtől-péntekig, 11-19 óra
Elérhetőség: ijoe@ijoe.hu
0670.2650784
(Boltunk telefonon nyitva tartási időben elérhető; 11-19ó.)
Termékkategóriák

• Fül- és fejhallgatók
• Billentyűzetek
• Biztosítás
• Elgato termékek
• FiiO termékek
• Griffin termékek
• Használt Mac
iPad kellékek
iPhone kellékek
• iPod kiegészítők
• Hangszórók
• Kábelek, átalakítók
• Mac kiegészítők
• Memóriák (RAM)
• SSD meghajtók
• Számlázóprogram
• Táskák, tokok
• Tisztítósprék
• Töltők Mac-hez
• WiFi termékek

iJoe.hu AAR > ☊ Fejhallgatók > ☊ AudioQuest NightHawk

AudioQuest NightHawk csúcskategóriás fejhallgató ☊

Napjainkban egyre kevesebb embernek jut ideje arra, hogy csúcs minőségű otthoni hifi körülmények között hallgasson zenét, miközben a zeneigény folytonos: szeretünk utazás vagy akár séta közben, valahol várakozva, vagy akár elalvás előtt elmerülni a zeneélményben. Ez a jelenség az oka, hogy a fejhallgatók világa reneszánszát éli: az elmúlt évtized miniatürizálási törekvései és a hallójárati fülhallgatók okozta visszaesés után ez az évtized egyértelműen a fejhallgató újult előretöréséről szól.

A csúcs minőségű kábelek, többféle külső hangkártya és zajszűrő gyártója, az AudioQuest cég roppant céltudatos volt, amikor első fejhallgató termékük, a NightHawk névre hallgató különleges produktum megalkotásába belevágtak. A cég tervezője, Skylar Gray teljes mértékben szabad kezet kapva kreativitását és szakmai elszántságát vegyítve alkothatott egy olyan terméket, amely a cég hite szerint szakít a fejhallgatók több évtizedes félreértéseivel és hibáival, és átlagon felüli élményt kínál, egyúttal felszabadítja a fejhallgatót a megszokott tervezési sémák alól, és bátran alkalmaz akár olyan, a teljesen aktuális kutatások eredményeiből származó anyagokat, mint biocellulóz.A NightHawk több mint két éves fejlesztés eredménye - egy olyan termék, amelynek tervezésekor az is fontos szempont volt, hogy a gyártáskor a lehető legkevesebb hulladék képződjön, és az alapanyagok alkalmazása révén a termék a fenntarthatósághoz is hozzájáruljon. Az AudioQuest bátran tér vissza a hifi kategóriához, és olyan értékeket követ, mint féktelenül tiszta zeneélmény visszaadása és a színezésmentes valóság.

A gyártó véleménye szerint a termék arra való, hogy inspirációt adjon: zenerajongóknak, fejhallgató kedvelőknek, gondolkodóknak, mérnököknek, alkotóknak a szakma minden területéről.

Az AudioQuest az egyedi tervezés során szakított a klasszikus fejhallgató tervezői közhelyekkel, és egészen új anyagokat és megoldásokat vont be a végeredménybe.A fejhallgatók működésének általános felépítésének standardjaival, valamelyest kötöttek egy termék megalkotása során. Noha ezeket a torzítást eredményező mechanizmusokat nem lehet teljes mértékben kizárni, de az AudioQuest többféle megoldást keresett arra, hogy ellensúlyozza a torzítást okozó tényezőket.

Ezek egyike a masszív biocellulúz alapanyagú diafragma, amelyet gumikeret övez, szemben a klasszikus Mylar alapanyagú diafragmával, amelynek nincsen rugalmas kerete. Az AudioQuest által alkalmazott gumi keret révén a membránnak lehetősége van dugattyúmozgást végezni, és így teljesen visszhangmentesen rezegni.

A NightHawk fejhallgató hang tekercse egy kicsiny, nátronpapír alapanyagú körre helyezkedik, amely alacsony tömegű és rendkívül erős. Tökéletes arra, hogy a hang tekercs alakjához igazodjon, annak produktív mozgását elősegítse, miközben nemkívánatos hajlását megakadályozza. Mi több, a lengőtekercs különleges helyen található: a légrés nulla nyugalmi pontján, ezáltal biztosítva a magas frekvenciák tökéletes szimmetria révén garantált pontos előállítását.Az AudioQuest arra is figyelmet fordított, hogy a NightHawk saját szellőzése is hangtalan legyen, így a légrezgések mozgása nem állít elő magas frekvenciás zajt, mi több, a mélyhangok is jobban vezéreltek, pontosabbak és tisztábbak, összességében természetesebb hatásúak. A légmozgás csendességét segítik az ekvitangenciális ívek, amelyek a szellőzőjáratok belső kialakítását jellemzik.

A gyártó tudományosan vizsgálta azokat a paramétereket is, amelyek a hang irányának meghatározását segítik egy fejhallgató esetén. Nagyon fontos ugyanis egy jó fejhallgató esetén, hogy a hangok irányát, térbeli elhelyezkedését érzékeljük. A NightHawk ennek elősegítésére egy különleges megoldást alkalmaz, amely még fej mozgását is képes követni, hogy a hangzás pontos helyének érzékelése fennmaradjon, ne módosuljon, ha jobbra vagy balra tekitnünk.

Megjegyzés: Az AudioQuest lapján több tudományos tény is alátámasztja a NightHawk termék mögötti kutatásokat és tervezői célkitűzéseket. Ezek részletes eredményeit és listáját a következő lapon van lehetőség megtekinteni:
http://personal.audioquest.com/nighthawk-measurementsA páratlanul gazdag és teljes hangkép érdekében a gyártó különleges, a nagy méretű hangszórókból inspirált hangsugárzót alkotott. A NightHawk 50 milliméteres dinamikus hangsugárzója felépítését és jellegét tekintve inkább közelít napjaink hifi hangszóróihoz, mint fejhallgatóihoz mind funkcióban, mind teljesítményben. Ezek az eltérések a diafragma anyagában, a biocellulózban, a lengőtekercs kialakításában, valamint a ruganyos gumi szegélyezésben érhetők tetten, és a megjelenésbeli különbség mellett természetesen hallható is az eltérés. Az AudioQuest elmondása szerint céljuk ezzel az érzelmileg megnyerő hangzásélmény, a hosszú távon magával ragadó tiszta hangzás volt.

Az egyik kulcsszó a dugattyúmozgásban rejlik. Ha nagyon szeretnénk leegyszerűsíteni a hangsugárzó működését, akkor azt mondhatjuk, hogy a mozgásban lévő levegőből hoz létre hangot. A mozgó levegő önmagában viszonylag egyszerű. A nagyobb kihívást annak irányítása jelenti: az időzítés és a megfelelő frekvencia, valamint a nem kívánt színezés elkerülése precíz mozgást igényel.

A legideálisabb hangsugárzó úgy működik, mint egy dugattyú: miközben előre és hátrafelé mozog, merev marad, sosem változtat alakot, míg a mozgása folytonos és stabil, nem akadozik, hajlik, remeg. Az AudioQuest NightHawk a rendkívül kemény biocellulóz anyaguknak köszönhetik a diafragma ideális merevségét, amelyet egy uretán gumiszegély övez. A gumi rugalmassága révén lehetőség van a merev diafragmát dugattyúmozgásra bírni a felvázolt paramétereknek megfelelően.A NightHawk egyébként nem csak a diafragma esetén fordult a természetes anyagokhoz: a biocellulóz ugyan drágább, mint a klasszikus fejhallgatók által alkalmazott olcsó PET műanyagok, de rendelkezik azokkal a merevségi paraméterekkel, amelyeket az AudioQuest a tervezésnél megvalósítani kívánt. A biocellulóz előállítását egy baktérium, az Acetobacter Xylinum segítségével végzik, és környezetvédelmi előnye, hogy magas hőmérsékleten képes biológiailag lebomlani, nem tartalmaz mérgező komponenseket, végtelenül tiszta és roppant merev anyag. Az AudioQuest elsőként alkalmazta ezt az anyagot diafragmában, de a vele kapcsolatos pozitív tapasztalatok révén bizonyosan nem az egyetlen példa lesz a használatra.

A fejhallgató külsejének anyaga is természetes anyagból készül: cseppfolyósított fából öntik ki, amely nem mérgező ultraviola sugárzás hatására van megszilárdítva a jellegzetes formájában. A cseppfolyósított fa egyébként természetes szövetek, gyanták, viasz és lignin (faanyag) alapanyagokból készül.Lenyűgöző anyaghasználatot képvisel a fejhallgató párna borítása is: műbőr helyett az AudioQuest úgynevezett protein bőrt használt, amely egy természetes eredetű szintetikus anyag: a tojás héjából nyert fehérje és egy különleges viasz keverékéből állítják elő. A protein bőr ellenálló, rugalmas és kellemesen puha a bőr számára.

Különleges megoldás a NightHawk reflexrácsa is: a pillangó szárnyainak felépítéséből inspirált megoldás jóval nagyobb méretben, de szinte tökéletesen leképezve a természetből ismert formát biztosítja a légrezgések torzításmentes kiáramlását anélkül, hogy azok visszahatnának a zenére. A különleges formavilágú megoldás nem a műanyagtömbök kivágásából, hanem speciális 3D nyomtatás segítségével készül. Ennek előnye, hogy nem keletkezik hulladék: nem jönnek létre kivágott műanyag darabkák, mert nincsenek kivágott műanyag darabkák, nincsen vágás, hanem formára gyártás van. A NightHawk esetén ez a fajta gazdálkodás a műanyag elemekkel mindenütt tetten érhető: a kábelvégeknél, a csatlakozók szegélyezésénél.

Köszönhetően a környezettudatos gyártásnak és tervezésnek az AudioQuest NightHawk a 2015-ös Consumer Electronics Show (CES) rendezvényen a Innovation Awards Honoree és a Best of Innovation Winner (Eco-Design and Sustainable Technology) díjakat is megkapta.

A természetesség nem csupán az alapanyagok, hanem a viselet kapcsán is fontos szempont volt, így az AudioQuest komoly figyelmet fordított az ergonómiára, amely terület kapcsán nem csak a fizika, hanem az akusztika és a pszichológia tudományágai is közreműködtek. A védjegyoltalom alá helyezett fejpánt különlegessége, hogy az elasztomer tartópánt fölötti fémpánt a fej mozgásakor finoman elmozdítja a hangsugárzókat annak érdekében, hogy azok továbbra is ideálisab forduljanak a fül felé, és ne törjön meg a zeneélmény térhatása. A megoldás révén a fejhallgató a fej méretétől és formájától függetlenül bárki számára ideálisan viselhető, mivel ugyanez a mechanizmus dolgozik.

Fontos megemlíteni a NightHawk fülpárnájának alakját, amely nem kör, nem téglalap és nem is négyzet alakú, hanem az emberi fül alakját igyekszik követni. Ezáltal jól lefedi a fület, teljes és kényelmes fedést biztosít, nem nyomja a fejet és fület, és hatékonyan kizárja a külső zajokat is. Nem mellékes szempont, hogy jól is néz ki.

A fizikai jellemzők, az anyagválasztás és az ergonómia mellett persze a legfontosabb paraméter a hangzás! Az AudioQuest NightHawk egy félig nyitott rendszerű fejhallgató, amely kialakítása révén igen tág, három dimenziós hangteret kínál.A NightHawk több tervezési eleme részét képezi napjaink hangszóróinak, de ezeket sosem alkalmazták még fejhallgatókban. Az AudioQuest azonban a hifi élmény kapcsán alapvetőnek tartotta a bevezetőben összefoglalt irányelveket, mégpedig hogy csúcsminőségű otthoni zenehallgatási élményt csomagoljanak egy fejhallgatóba. Mi több, a fejhallgató lényegesen kisebb zajt produkál, ezáltal a mellékrezgések, külső zajok kizárásra kerülnek a zeneélményből. Nem beszélve arról az eshetőségről, amikor nincsen módunk hifi hangszórókat hallgatni, mert ügyelnünk kell a zajra, vagy életvitelünk miatt nincsen időnk arra, hogy ennek a szenvedélyünknek hódoljunk.

Az AudioQuest NightHawk rendkívül kiegyensúlyozott hangképet biztosít, és sokkal inkább emlékeztet a stúdió fejhallgatókra, mint a populáris irányt képviselő, erőteljesen színezett, cicergő magasakat mélytöbblettel elnyomó, középen gyengécske divatfejhallgatókra. Mint minden fejhallgatónak, neki is van egy egyedi jellege, amely két perc hallgatás után nem rajzolódik ki. Mint csúcskategóriás termék, előbb fel kell fedezni, meg kell ismerni, és amikor már több kedvelt zenét is végighallgattunk vele, akkor rajzolódik ki az alapvető különbség, azok a paraméterek, amelyek révén sok tekintetben a versenytársak fölé emelkedik.A kiegyensúlyozottság egyik jele például, hogy a hangszerekben gazdag zenei elemeknél sem esik szét, hanem képes fenntartani a dinamikáját egy zenekari kavalkád esetén is. Jellemző a termék hangterére, hogy Brahms Magyar Táncok című művénél az ember szinte ott érzi magát az alföldi melegben, ha lehunyja a szemét.

Az AudioQuest NightHawk csomagjában kettő kábel található: az egyik egy kiemelkedő minőségű, remek vezető képességekkel rendelkező, szigetelt kivitelű példány, míg a másik a mindennapi mobil használatra szánt, strapabíró megoldás. Mindkettő csatlakoztatható a keskeny foglalatú minijack aljzatba is. A gyártó ezüst bevonatot alkalmazott a kábelen, mivel a kutatások szerint az optimálisabb vezető paraméterekkel rendelkezik, mint a csillogása miatt népszerűbb arany. Az ezüstbevonat 28x vastagabb a kábelvégen, mint a klasszikus arany bevonatok, alatta pedig a legtisztább rézkábel található, hogy a jel átvitel tökéletes legyen.

Részletes technikai paraméterek:
Impedancia: 25 ohm
Érzékenység: 100 dB SPL/mW
Tápigény: 1,5 Watt
Hangsugárzó: 50 milliméter dinamikus biocellulóz diafragma, 1,2 Teslás megszakító motorral
Frekvenciatartomány: 20 Hz - 20 kHz
Kábelhossz: 2,4 méter
Kábelvégek: 3,5 mm minijack a forrás felé, két darab 2,5 mm a fejhallgató felé


A termék megvásárolható az iJoe.hu AAR szaküzlettől.
Ára: 149.598 forint+áfa (bruttó 189.990 Ft)


ÁSZF; Vásárlási, fizetési és garanciás információk | Környezetvédelmi irányelvek
©2001-2017. iJoe.hu Apple Authorised Reseller
 
 
  E-mail kapcsolat  Bolt: BP. V. Galamb utca 5. Nyitva: H-P: 11-19 óra  Kapcsolat, információ: 0670.2650784; ijoe@ijoe.hu