Bolt: 1052 Budapest, Galamb utca 5.
Nyitva: hétfőtől-péntekig, 11-19 óra
Elérhetőség: ijoe@ijoe.hu
0670.2650784
(Boltunk telefonon nyitva tartási időben elérhető; 11-19ó.)
Termékkategóriák

• Akkumulátorok
• Fül- és fejhallgatók
• Billentyűzetek
• Biztosítás
• Elgato termékek
• FiiO termékek
• Griffin termékek
• Használt Mac
iPad kellékek
iPhone kellékek
• iPod kiegészítők
• Hangszórók
• Kábelek, átalakítók
• Mac kiegészítők
• Memóriák (RAM)
• SSD meghajtók
• Számlázóprogram
• Táskák, tokok
• Tisztítósprék
• Töltők Mac-hez
• WiFi termékek

iJoe.hu AAR > FiiO X5 (harmadik generációs) nagy felbontású lejátszó          Vásárlás

FiiO X5 (III) nagy felbontású lejátszó

A veszteségmentes lejátszók világa egyértelmű átalakuláson megy át, köszönhetően a zenei streaming szolgáltatásoknak és a mindenki által használt mobil OS platformoknak. Egyrészt a legelterjedtebb operációs rendszereket szinte mindenki ismeri és használja, másrészt ezek a platformok teszik lehetővé a különböző applikációk futtatását. A Tidal, Apple Music, Spotify szolgáltatások annyira népszerűek, hogy még a legmagasabb minőségi igényeket támasztó felhasználók is előszeretettel használják őket.

Ezen a változáson esett át a nagyszerű és verhetetlen ár/érték arányú FiiO márka legújabb DAP (Veszteségmentes zene lejátszó) készüléke is, a FiiO X5 III Ahogyan az X7 esetében, úgy az X5 első demó példánya is az iJoe.hu AAR szaküzletbe érkezett meg, így lehetőség van a tesztelésre, kipróbálásra.

A fentebb felsorolt okokra hivatkozással az okos telefonokhoz hasonló érintő kijelzős, wifi és bluetooth (4.0 aptX) képes kialakítás teljesen érthető és várható változás volt az 5-ös széria vonatkozásában is.

A FiiO X5 a kínai Rockchip RK3188 processzorára épül, amely felépítését tekintve úgynevezett System-on-Chip (SoC), mint az Apple A sorozatú processzorai. A 28 nanométeres RK3188 processzor négy ARM Cortex-A9 maggal rendelkezik, és 1,4 GHz-es órajelen üzemel. Ez kellően gyors a nagy felbontású zenefájlok tökéletes visszajátszásához, illetve rendkívül energiatakarékos annak érdekében, hogy a FiiO X5 akár 10 óra akkumulátor időt biztosítson egy feltöltéssel.A töltéshez kapcsolódó információ, hogy az X5 kétféle feltöltési metódust alkalmaz. A 3,8V 3400 mAH-ás akkumulátorának normál 5V-os feltöltése mellet az X5 alkalmaz egy gyorstöltési funkciót is, mely esetében a megfelelő max 9V/12 V feszültségű töltővel akár 1,5 óra alatt feltölt.

A készülék lelke a hangchip (digitális - analóg konverter, DAC), mely a FiiO történetében először egy kétcsatornás dual chip, az AK 4490EN típusú (768 kHZ/32 bit prémium DAC), mely már több felső kategóriás készülékben bizonyított (pl.: Astell & Kern AK380 DAP-ban) és az AKM (Asahi Kasei Microdevices) nevű chip gyártó felső kategóriás termékei közé tartozik. (Ezt megelőzően ez a chip csak az 550 EUR feletti árkategóriában kapható készülékekben volt megtalálható). A dual DAC kialakítás (csatornánként egy-egy DAC) a gyártó szerint lágyabb tónusú, kifinomultabb hangzást eredményez a szimpla DAC-ot alkalmazó készülékekhez képest. Ez a chip tonalitásában némileg eltér az X7-ben alkalmazott ESS Sabre chiptől, illetve attól az utóbbi években a FiiO által alkalmazott irányvonaltól, miszerint egy neutrálisabb, nagyon precíz hangzás felé mozdultak el a készülékek (X3 II, X5 II, X7, E17K).Az AK4490EN által biztosított hangzás melegebb tónusú, a középtartományban, vokálokban az X7-hez hasonló természetesség jellemzi, a mély tartomány árnyalatnyival gazdagabb, magas hangok vonatkozásában selymesebb, kevésbé éles hangzás jellemzi illetve az egész hangkép testesebb és jobban hasonlít a FiiO korábbi DAP-jaiban és DAC-jaiban (X3 első generáció, E17K Alpen) alkalmazott Wolfson WM 8740 chip stílusához.

A FiiO X5 III rendelkezik 32 GB belső tárhellyel, és igényünk szerint további 2 mikró-SD kártyával is bővíthetjük, amelynek jelenleg támogatott csúcsa 256 GB. Ezzel 544 GB-ra növelhető a teljes belső kapacitás, amely kiemelkedően komoly tárhely mennyiségnek számít. Amennyiben tömörítés nélküli CD rippekben gondolkodunk és átlagosan 600 MB-nyi adatot számolunk egy albumra, akkor 918 albumot tudunk elhelyezni a FiiO X5 III tárhelyén. Nagy felbontású stúdió minőségű zenék esetén, átlagosan 1,5 GB / album méretben gondolkodva szintén jelentős mennyiségű, 362 db album helyezhető el a készüléken. Ez valószínűleg a legtöbb tárhely, amelllyel mobil készülékek esetén valaha találkoztunk. A FiiO a SanDisk kártyát javasolja erre a célra, amely az iJoe.hu-tól a készülékkel együtt megvásárolható.A készülék formája nagyon esztétikusra sikerült, ezt már két ipari formatervezési díjjal is alátámasztotta a szakmai zsűri. (az X5III megkapta az iF díjazást illetve egészen friss információ, hogy március 7-én odaítélték az iparág egyik legnívósabb tervezési díját is, a Red Dot Design Awardot amelyet az ipari formatervezés Oscar díjának is tartanak).

Funkcionalitásában is sokat hozzáadott a készülékhez a bal oldalon található mechanikus hangerő szabályzó potméter, ez elképesztően fontos változás, hiszen mobil használat közben a hangerő minél egyszerűbb szabályzása nagyon fontos kényelmi szolgáltatás. ( a hangerőszabályzó kialakításában árnyalatnyi Astell & Kern utánérzést véltem felfedezni, bár az AK esetében a jobb oldalon található a mechanikus hangerőszabályzó és más a működési mechanizmusa is)A készülék nagyon kézre álló, kényelmes a kezünkben tartani és a mérete is pont ideális (az X7 készülék mérete már erősen súrolja a hordozhatóság határát).

Az Apple felhasználók körében nem ismeretlen a micro SD kártya rejtett tálca megoldása, mindkét kártya nyílás sokkal igényesebben lett kialakítva bármely eddigi FiiO készülékhez képest. A csomagban mellékelt kis eszköz segítségével lehet kinyitni a tálcákat (ez a művelet elvégezhető egy hagyományos gemkapocs egyik végével is) és a megfelelő módon behelyezni mindkét kártyát. Így semmi esély a kártyák elvesztésére és a nyílások nem bontják meg a készülékház oldalának igényes fém borítású megjelenését. (Maguk a kis tálcák is fémből készültek az iPhone-éhoz hasonlóan).Az áttervezés a szoftveres felületet is érintette, ezeket a fejlesztéseket az X7-nél alkalmazott megoldásokkal tudjuk összevetni. Az eszköz Android 5.1 rendszerű, melyet a gyártó teljesen átalakítva és a zenehallgatás igényeihez finomhangolva helyezett el a készüléken.

Az új felület modernebbnek hat, a felülről leugró menü esetében már nem a két részre osztott megoldás érvényes, hanem bárhol le lehet húzni a kontrol menüt, az első lehúzás után az értesítési panel jelenik meg, további húzás után láthatóak a beállításokhoz kapcsolódó ikonok.

Az X7-nél megszokott módon kétféle üzemmódban használható a készülék, az egyik a szokványos "android mode", ahol az okos felület teljes egésze használható, applikációk azonos időben futtathatóak. Telepíthetőek és elindíthatóak az említett zenei streaming szolgáltatások.

Ennél érdekesebb a "pure music mode", amikor a készülék csak a beépített FiiO Music alkalmazást indítja el. Ebben az üzemmódban nem indulnak el a legjobb minőségű zenehallgatást negatívan befolyásoló háttérfolyamatok, melyek az operációs rendszer működését segítik. Természetesen amennyiben nincs rá szükség, a wifi és bluetooth kapcsolat is inaktiválható a teljes zavartalanság érdekében. A készülék további újdonsága, hogy már a külső alkalmazások esetén a rendszer nem korlátozza a zenei anyag felbontását, ugyanis az X7-nél alkalmazott 4.4-es rendszerben csak a FiiO Music appban lehet kihasználni a nagy felbontású anyagok teljes sávszélességét, a külső fejlesztők alkalmazásai csak a rendszer által behatárolt 44,1 kHz mintavételezést engedélyezték. Bár hangminőségét tekintve a FiiO Music app messze a legjobbat produkálja bármilyen népszerű zenelejátszó apphoz képest, de ennél az új OS-nél nagy felbontású zenék hallgatása esetén is van mód külső fejlesztők appjainak használatára. (pl.: Hiby Music)

Csatlakozások vonatkozásában a már megszokott, a készülék tetején található váltható digitális koax vagy analóg jack vonali kimenet mellet két darab fejhallgató kimenet is található a készülék alsó részén. Ezek közül az egyik a hagyományos 3,5 mm-es jack kimenet, a másik pedig egy 2,5 mm-es TRRS csatlakozó, mely a szimmetrikus eljárással működő speciális fül- vagy fejhallgatókhoz lett kialakítva.

A beépített erősítő meggyőző teljesítménnyel bír, a korábbi modell X5 II-hez képest 10 %-kal erősebb jelszintet produkál (480 mW (16Ω / THD+N<1%), de természetesen továbbra is van értelme a gyártó saját kínálatából nagyobb teljesítményű erősítőt csatlakoztatni hozzá (FiiO A5), amennyiben 150 Ω-nál magasabb impedanciájú fejhallgatóval szeretnénk használni. A szintén a készülék alján található micro usb port látja el a töltési funkciót illetve a FiiO K5 ( http://www.ijoe.hu/fiiok5/) nagy teljesítményű erősítővel és a DK1 (http://www.ijoe.hu/fiiodk1/) asztali dokkal lehet a vonali kimenetet az USB csatlakozón keresztül használni, amellyel tapasztalataim alapján a lehető legjobb minőségű hangot lehet kihozni a készülékből.

Konklúzió
Az új kezelőfelület és formavilág messze magasabb szintre emeli az X5 III szinvonalát az előd X5 II-hez képest. Hangminőségét tekintve eltér az utóbbi időkben a cég termékeinél megszokott precíz, analitikus hangzástól, hangkaraktere melegebb tónusú, testesebb és nagyon szerethető. Az X7 szintjét nem éri el, tehát csúcskategóriás készüléknek továbbra is megmarad a 7-es széria, de tárhelyben, funkcionalitásban a csúcs modell fölé emelkedik és a piac teljes felhozatalát tekintve is jelenleg az X5 III messze a legjobb ár/érték arányú veszteségmentes lejátszó.

A FIIO X5III VESZTESÉGMENTES LEJÁTSZÓ FŐ PARAMÉTEREI:
- Android 5,1 operációs rendszer
- Bluetooth (aptX) és Wifi képesség
- Natív DSD64/DSD128 dekódolás
- Fejhallgató távirányító támogatás (szabványos CTIA fejhallgatókhoz - Pl. Apple, Samsung)
- 3400 mAh akkumulátor kapacitás - több mint 10 óra lejátszási idő - Kb. 100 perc töltés gyorstöltővel
- Magas kidolgozottságú fémház
- Érintőképernyős és nyomógombos kezelés
- 3.5 mm-es vonali kimenet/koaxiális SPDIF kimenet
- 2.5 mm-es balanced fejhallgató kimenet
- Maximum 2x256 GB MicroSD támogatás (Beépített memória: 32 GB)
- 10 sávos hangszínszabályozó (EQ)  

A CSOMAG TARTALMA
- FiiO X5III veszteségmentes lejátszó
- USB kábel Micro USB csatlakozóval
- S/PDIF kimenet átalakító
- kijelzővédő üvegfólia (felhelyezve a lejátszóra)
- műbőr tok
- víztiszta műanyag tok
- Használati útmutató
- 2 év jótállásMŰSZAKI ADATOK
Fejhallgató impedancia 16 -150 ohm (AMP modultól függően változhat)
Teljesítmény 480 mW (16 ohm) 250 mW (32 ohm)
Frekvencia átvitel 5 Hz - 55 kHz
Mintavétel 384 kHz/64 bit (DSD:5.6 MHz/1 bit)
Fájl formátumok DSD64/128, DXD,APE,ALAC,FLAC,AIFF,WAV,WMA,MP2,MP3,AAC,OGG
Torzítás (THD+N) <0.0009% (32Ω/1 kHz)
Jel/zaj viszony (SNR) ≥120 dB
Memória 32 GB belső + max. 2 X 256 GB microSD
Áramellátás 3400 mAh akkumulátor
Méret 114.2 mm × 66.2 mm × 14.8 mm
Tömeg: 186 g


A készülék megvásárolható az iJoe.hu AAR szaküzlettől titán és fekete színben.
Ára: 118.102 forint+áfa (bruttó 149.990 Ft)

Vásárlás titán színben
Vásárlás fekete színben


ÁSZF; Vásárlási, fizetési és garanciás információk | Környezetvédelmi irányelvek
©2001-2018. iJoe.hu Apple Authorised Reseller
 

  E-mail kapcsolat  Bolt: BP. V. Galamb utca 5. Nyitva: H-P: 11-19 óra  Kapcsolat, információ: 0670.2650784; ijoe@ijoe.hu