iPod nano terméklap        Hasznos kiegészítők        Vásárlás


Az iPod nano az elmúlt évek legnagyobb átalakulásait produkáló Apple zenelejátszó terméke. Idézte az iPod classic stílusát elegánsan öltönyzsebben, lógott diáklányok nyakában ragyogó színekben, használták kamerának strandröplabdázás közben, és viselték sokan karóraként használva a csuklójukon. A 2012 őszén bemutatott hetedik generációs iPod nano modell, amely 2015 nyarától új színekben elérhető megőrzi a korábbi modellek néhány jellegzetességét, miközben megjelenésében inkább az iPod touch modellekkel kezd rokonságot mutatni, Bluetooth 4.0 kapcsolata révén pedig igazán modern zenelejátszóvá válik.

Az iPod nano méretét tekintve a korábbi modell duplája lett magasságban, amely a kijelző méretének változásából adódó különbség. A terméken megjelent a Home gomb, amely visszatér a kijelző alapállapotára - korábban ezt az ujjunk hosszan a kijelzőn tatásával érhettük el. A nagy méretű lekerekített négyzet ikonok helyett kerek ikonok jelentek meg, amely váratlan változás az Apple érintőképernyős eszközein, de nem idegen a cég arculatától, hiszen az iTunes-ban is több helyen találkozunk ilyen arculati elemekkel - például az iTunes Store ország váltó felületén. A külső fontos változása a klasszikus 30 tűs dokk konnektor megszűnése, és helyette a kisebb, vékonyabb, fordítva is bedugható Lightning port megjelenése.

Az iPod nano 5,4 milliméter vastagságával és nagyjából bankkártya méretével tovább viszi az elődei hangulatát. A 2,5 hüvelyes többujjas érintőkijelző kétszer akkora, mint a korábbi modellen volt, vagyis illeszkedik az Apple 2012-es iPod/iPhone frissítési vonalába, hiszen mind az újabb iPhone modellek, mind az iPod touch 5. generációja megnövelt kijelzővel rendelkezik. A kerek ikonokat az Apple gomboknak nevezi, erre is vezethető vissza a formájuk, amelyek révén gyorsan hozzáférhetünk egy-egy funkcióhoz: zenelejátszás, videó és fotó megjelenítés, rádióhallgatás…

Az iPod nano modellnek természetesen alapvető eleme a színek gazdag választéka: hétféle árnyalatból válogathatunk kedvünkre.

Zene
Az iPod nano alapvető és ősfunkciója a zenelejátszás. Ehhez természetesen támogat minden olyan képességet, mind elődei: megjeleníti az albumborítókat és dalszövegeket, géniusz válogatásokat tud létrehozni az iTunes Store tudását felhasználva, hogy a hangulatunkhoz legjobban passzoló muzsikákat játssza. A nagyobb kijelző révén a zenék csévélése kényelmesebbé válik, és a dalszöveg olvasása közben sem csordul ki a könnyünk, hiszen élesebb és olvashatóbb a tartalom.

Videó
Az iPod nano termék egyik legtöbbet változtatott képessége a videólejátszás. Természetesen a legtöbb esetben nem a kis kijelzőn nézünk mozifilmeket, de praktikus lehet egy esősre sikerült osztálytalálkozón a kemping huszonnyolc éves televíziójának S-videó bemenetére rácsatlakoztatni a kicsiny lejátszót, és élvezni, hogy tud filmet lejátszani. Egy-egy videóklip, családi videó megtekintéséhez a 2,5 hüvelykes kijelző is megfelelő lehet. A lejátszás vezérlő funkciók úgy lettek megalkotva, hogy könnyedén tudjuk az ujjunkkal kezelni őket. Az Apple itt is figyelt arra, hogy a csévélést segítő lejátszófej jól megragadható és húzható legyen egyetlen ujjunk használatával.Rádió
Az FM rádió az iPod modellek azon funkciója volt, amely ellen az Apple évekig elzárkózott arra hivatkozva, hogy az iTunes Store-ból több zenét tudunk megvásárolni, mint amennyit egy rádió a teljes zenei kínálatában felvonultat. Az iPod nano esetén aztán engedtek a nyomásnak, és felszerelték a kicsiny készüléket FM rádióval, így kedvenc csatornáinkat, reggeli műsorainkat, a híreket meg tudjuk hallgatni az iPod nano segítségével, amennyiben ahhoz vezetékes fülhallgató van csatlakoztatva. (Az iPod nano a fülhallgató kábelét használja antennaként, így mindenképpen szükség van a jelenlétére.)

Az iPod nano rádió lejátszója egyébként képes késleltetni is az adást akár 15 perccel, tehát ha számunkra érdekes műsor van, de másra irányul a figyelmünk, akkor tudunk szünetet tartani.

Bluetooth
Az energiatakarékos Bluetooth 4.0 immáron az iPod nano modellnek is része, amely révén könnyedén párosíthatjuk autós hangrendszerekhez vezeték nélkül, használhatjuk otthoni hangszórókhoz, mint a Marshall Stanmore, vagy éppen fejhallgatókhoz, mint az immáron Apple által forgalmazott PowerBeats Wireless. A vezeték nélküli kapcsolat rendkívül kényelmessé teszi a kiegészítők használatát.

Az EarPods fülhallgató
Az Apple brit formatervező lángelméje, Sir Jonathan Ive 124 prototípust tesztelt több mint 600 ember bevonásával az Apple legújabb, nem hallójárati fülhallgatójának megalkotásához. Az eredmény magáért beszél: az új iPod termékvonal ezzel az egészen sajátos formavilágú, igazi Apple hangulatú fülhallgatóval egészül ki. A cég fontosnak tartja, hogy az alap kiszerelésben ne hallójárati fülhallgatót kínáljon, hanem a mindenki által kedvelt, bárki számára biztonsággal használható, külső zajokat is részben beengedő sima fülhallgatót. Az Apple ígérete szerint az EarPods fülhallgató minősége annyira magas, hogy egyes csúcs kategóriájú modellekkel is felveszi a versenyt. (Megjegyzés: Az iPod nano modellhez biztosított EarPods fülhallgató nem mikrofonos!)Mozgás
Az iPod nano volt az első olyan Apple termék, amely beépített Nike+ iPod funkciója révén a sportolás alapvető segédeszközévé vált. Az iPod nano alapból rendelkezik lépésszámlálóval, amely alapján képes kiszámolni, hogy egy séta során mennyi kalóriát égetünk el, mekkora távolságot tettünk meg, és mennyit változott a teljesítményünk a legutóbbi sportolás óta. A Bluetooth kapcsolat révén lehetőség van különböző pulzusszámláló megoldásokat is párosítani az eszközhöz, amely révén további hasznos információkhoz juthatunk a testünk működéséről.

Könnyed hozzáférhetőség
Az iPod nano tervezésekor az Apple ügyelt arra, hogy a valamiféle korlátozottsággal élők is könnyedén használhassák a terméket. A VoiceOver hang alapú menürendszer révén a vakok folyamatosan tisztában lehetnek azzal, hogy a menürendszerben hol találhatók, és vezérelhetik a terméket az érintőképernyő használatával - az iPod nano mindig felolvassa, hogy épp melyik menüelem aktív. A színek invertálása révén a színtévesztők, a magasabb kontraszt révén a rosszul látók tudják gond nélkül kezelni az iPodot. A hangok monóvá alakítása révén pedig az egyik fülükre nem hallók a másik fülükkel a teljes zenetartományt élvezhetik.

Technikai adatok
Az iPod nano 16 GB-os kapacitásban elérhető.
Kijelző méret: 2,5 hüvelykes valódi szélesvásznú képátló, 240 x 432 képpont felbontás, 202 képpont sűrűségben
Frekvenciatartomány: 20 Hz-20.000 Hz
Támogatott hang formátumok: AAC, védett AAC, HE-AAC, MP3, MP3 VBR, Audible, Apple Lossless, AIFF, WAV
Támogatott videó formátumok:
H.264 videó maximum 720x576 méretben, 30 képkocka másodpercenként, 256 kbps hanggal 48 kHz-en
MPEG-4 videó maximum 720x576 méretben, 2,5 Mb/s adatrátával, 30 képkocka másodpercenként, 256 kbps hanggal 48 kHz-en
Akkumulátor képességek:
Zenelejátszás akár 30 órán át (mérsékelt kijelző használattal)
Videólejátszás akár 3,5 órán át
80%-ra töltés 90 perc alatt, teljes feltöltés bő 3 óra alatt

Mac gépek
Mac Pro // Mac mini
MacBook Air
MacBook
MacBook Pro
iMac 4K / iMac Retina 5K

Kiegészítők
Magic Mouse 2
Magic Trackpad 2
Magic Keyboard
Vezetékes billentyűzet

iPhone készülékek
iPhone 7 és 7 Plus
iPhone 6s és iPhone 6s Plus
iPhone SE
iPhone kellékek

WiFi megoldások
AirPort Express
AirPort Extreme
AirPort Time Capsule
Apple TV (32 és 64 GB)


Vásárlási információk
Általános információk

Szerver megoldások
Caching szerver
Wiki szerver
Netrestore funkció
Time Machine Server

Szolgáltatások
MKB készülékbiztosítás

iPad termékvonal
Az iPad 9,7" terméklapja
Az iPad mini 4 terméklapja
Az iPad Pro terméklapja

Pages kiadványszerkesztő
Keynote prezentációkészítő
iBooks könyvtárszoftver
ePub könyvek létrehozása
Screens VNC alkalmazás
Remote WiFi távvezérlő

Bővebb ismeretek
Aperture
iMovie videószerkesztő
Finder környezet
iBooks Author
GarageBand
Final Cut Pro X
iTunes
AirPort technológia (WiFi)
iOS panorámák
Digitális fényképezés

iPodok
iPod touch
iPod nano
iPod shuffle

QuickTime
QuickTime megoldások
AAC hangformátum
MPEG-4 formátum
H.264 kódolás
Virtuális valóság

© iJoe.hu 

  E-mail kapcsolat  Bolt: BP. V. Galamb utca 5. Nyitva: H-P: 11-19 óra  Kapcsolat, információ: 0670.2650784; ijoe@ijoe.hu