Bolt: 1052 Budapest, Galamb utca 5.
Nyitva: hétfőtől-péntekig, 11-19 óra
Elérhetőség: ijoe@ijoe.hu
0670.2650784
(Boltunk telefonon nyitva tartási időben elérhető; 11-19ó.)
Termékkategóriák

• Fül- és fejhallgatók
• Billentyűzetek
• Biztosítás
• Elgato termékek
• FiiO termékek
• Griffin termékek
• Használt Mac
iPad kellékek
iPhone kellékek
• iPod kiegészítők
• Hangszórók
• Kábelek, átalakítók
• Mac kiegészítők
• Memóriák (RAM)
• SSD meghajtók
• Számlázóprogram
• Táskák, tokok
• Tisztítósprék
• Töltők Mac-hez
• WiFi termékek


A LaCie 5big Thunderbolt 2 megoldásai egyesítik a nagy kapacitást a sebesség és adatbiztonság igényeivel. A gyártó a világon elsőként alkalmazza a termékeiben a HGST kapacitásban vezető 6 TB-os merevlemezeit, ezáltal egyetlen házban kínál akár 30 TB bámulatos méretű tárhelyet.

A LaCie 5big termékvonal hagyományosan öt merevlemezes megoldás. Ennek pedig többek között a RAID5 és RAID6 szintek támogatása az oka: egy ötlemezes konstrukció esetén már gazdaságosan alkalmazható a RAID5 topológia, illetve annak szoftveresen kibővített változata, a RAID6, amely révén egy lemez csak az adatbiztonságot célozza. Ezáltal ha a rendszerben egy merevlemez életciklusa végére ér, akkor akár adatveszteség nélkül, egy sima cserével és néhány óra visszaállítási folyamattal van mód a termék használatának folytatására.

A LaCie felismerte azt a problémakört, hogy napjaink gyorsan fejlődő mozgókép alkotó környezete extrém igényeket támaszt a tárhely megoldásokkal szemben: SSD sebességre volna szükség HDD kapacitással. Ezt jelenleg gazdaságosan még csak merevlemezekkel van mód megoldani, mégpedig különféle RAID szintek alkalmazásával. A RAID azt jelenti, hogy relatíve olcsó lemezek kötegéből jön létre redundáns meghajtó. A redundancia az adatbiztonságot célozza, még a RAID többi eleme a kapacitást és gyorsaságot: a RAID5 tömbök révén például egy 20 TB-os megoldásból 16 TB hasznos terület, míg 4 TB a mentéseket szolgálja. Ez azt jelenti, hogy a 16 TB tárhely egységesnek látszik, de valójában négy lemez alkotja. Ha a négy lemez bármelyike tönkremegy, egy redundancia nélküli rendszerben minden adat elvész, vagyis az ép lemezek tartalma is károsul. A redundancia révén azonban gazdaságos módon készülnek mentések a négy lemez tartalmáról, hogy azok visszaállíthatóak legyenek, ha egyetlen lemez tönkremegy. A LaCie úgy oldotta meg a hibakezelést, hogy akár visszaállítás közben használhatóak a sértetlen lemezen lévő adatok, vagyis a munkának nem kell leállnia, ha egy lemez tönkremegy. (Fontos megjegyezni, hogy ha két lemez tönkremegy, már bekövetkezik adatvesztés. Ennek csekély az esélye, de csak az az adat van biztonságban, amely legalább két helyen megvan, így a fontos adatainkról mindenképpen készítsünk biztonsági mentést - akár egy második LaCie 5big meghajtóra.)A LaCie 5big termékvonala professzionális egység. Ezt nem csak a kétirányú 20 Gbit/s átviteli sebességű Thunderbolt 2 foglalat azonnali felkarolása jelenti, hanem például a RAID szintek széles körű támogatása a felhasználói igényekhez igazítva: a sebesség és biztonság egységét nyújtó RAID5/6 megoldások mellett lehetőség van arra is, hogy a teljes lemezt RAID0 tömbbé alakítsuk, vagyis a teljes kapacitást használjuk, és a legnagyobb sebességet elérjük. Mi több, akár két RAID tömböt is létrehozhatunk - például egy háromlemezes RAID5 megoldást a munkáknak, és egy kétlemezes RAID1 tömböt a forrásanyagok duplikált lementésének. A LaCie 5big RAID vezérlője képes egyszerre két eltérő topológiájú RAID tömböt kezelni. Azok számára, akik pedig csak nagy kapacitású lemezeket szeretnének használni, akár öt különálló lemez formázására is mód van, például egy hétfő-kedd-szerda-csütörtök-péntek logikájú forrásanyag lementés céljából egy forgatáson.

A LaCie 5big a 4K videóvágási igényeket szem előtt tartva akár 1050 MB/s átviteli sebességet kínál Thunderbolt kapun keresztül. Köszönhetően a Thunderbolt 2 elképesztő átviteli tempójának, a termék hátán lévő második kapu segítségével további eszközt van mód csatlakoztatni - például egy kisebb kapacitású tárolót, egy Blackmagic Design Cinema Camera terméket a forrásanyagok letöltésére, vagy más, nagy sebességű eszközt, vagy akár egy 4K kijelzőt.A LaCie a tervezésnél ügyelt arra, hogy a termék hosszú távon tegyen jó szolgálatot: ezt szolgálja például az alumínium ház, amely remekül hűt, és persze az aktív belső hűtés, amely az aktuális hőmérséklet és terhelés függvényében biztosítja a lemezek megfelelő hűtését. A gyártó Noctua NF-P12 típusú ventilátora méretéhez és teljesítményéhez képest igen halk.

Ha a lemezek nem aktívak, akkor a termék energiatakarékos módra áll át, lepörögnek a lemezek, ezzel drámaian csökken a fogyasztás és a hőtermelés. Az altatás manuálisan is végrehajtható a termék elején lévő hatalmas kék gomb lenyomásával: ez lepörgeti a lemezeket és bizonyos belső komponenseket pihentet, de nem töri meg a Thunderbolt láncot, amennyiben a termékhez további eszközök vannak csatlakoztatva.

A LaCie nem csak kiváló hardvert, hanem nagyszerű szoftveres megoldásokat is kínál: a LaCie RAID Manager segítségével a termék használatát módosíthatjuk a gyári alapértelmezett HFS+ fájlrendszer és RAID5 topológia helyett. A szoftver továbbá ellenőrzi önmagát, és levelet is küld, ha valami rendellenességet érzékel. A csomag tartalmazza a neves adatbiztonsági cég, az Intego Backup Manager Pro alkalmazását, amely célzott biztonsági mentések elvégzésére szolgál - például a Final Cut Pro tartalmai közül a forrásanyagok és produkció iratok mentését szervezhetjük vele anélkül, hogy a render tartalmakról és gyorsítótárakról, optimalizált médiáról felesleges mentéseket készítenénk.A biztonságnak alapeleme a lemez szintű titkosítás: a LaCie Private-Public alkalmazása révén AES-256 szabványú titkosítást alkalmazhatunk a lemezen, amely jelszóvédetté teszi a tartalmakat, így azokhoz csak a jelszó birtokosai férhetnek hozzá.

Részletes technikai specifikációk és sebesség adatok:
10 TB RAID0: 660 MB/s olvasás, 650 MB/s írás
10 TB RAID5: 520 MB/s olvasás, 530 MB/s írás
20 TB RAID0: 920 MB/s olvasás, 880 MB/s írás
20 TB RAID5: 700 MB/s olvasás, 720 MB/s írás
30 TB RAID0: 1050 MB/s olvasás, 900 MB/s írás
30 TB RAID5: 840 MB/s olvasás, 840 MB/s írás

Támogatott topológiák:
RAID 0, RAID 1, RAID 5, RAID 6, RAID 10, JBOD

Biztonság:
AES 256-bites szoftveres kódolás
Kensington lakat nyílás
Kábelzár

Hűtés:
Noctua® hűtőventilátor (halk és hatékony)
Alumínium ház a passzív hűtés érdekében
Zajszint: 25-28 dBA tétlenség esetén, 25-29 dBA működés közben. (Készenléti állapotban néma.)

Méret: 173 x 220 x 196 milliméter
Tömeg: 7,6 kilogramm

Csatlakozók:
2 darab Thunderbolt 2
Táp nyílás
Kensington lakat nyílás

Lemezek:
5 darab 7200 fordulatszámú SATA merevlemez (RAID5/6 topológiák esetén egy lemez üzem közben cserélhető)

Rendszerkövetelmény:
OS X 10.9 vagy újabb
Thunderbolt 2 vagy Thunderbolt foglalat


A LaCie 5big Thunderbolt 2 lemezek megrendelhetőek az iJoe.hu-tól.
Szállítási idő: 3-10 nap.

10 TB :: 329.921 forint+áfa (bruttó 419.000 Ft)
20 TB :: 534.645 forint+áfa (bruttó 679.000 Ft)


ÁSZF; Vásárlási, fizetési és garanciás információk | Környezetvédelmi irányelvek
©2001-2017. iJoe.hu Apple Authorised Reseller
 
 
  E-mail kapcsolat  Bolt: BP. V. Galamb utca 5. Nyitva: H-P: 11-19 óra  Kapcsolat, információ: 0670.2650784; ijoe@ijoe.hu