Tartalom
PDF fájl létrehozása a rendszerben
A PDF fájlok megnyitása, olvasása
A PDF fájlok egyszerű szerkesztési lehetőségei
Oldalak egyesítése egy PDF-fé
PDF fájladatok, kulcsszók, hozzáfűzések megjelenése: az Inspector panel


A Preview alkalmazás a Mac OS X egy alapvető programja, amely a képfájlok megtekintésén túl a PDF formátumú dokumentumok megnyitására szolgál. Az Apple felszerelte az alkalmazást többféle opcióval a PDF-ek szerkesztésére is, amely révén egyszerű műveleteket - több lap egyesítése egy dokumentummá, lapok sorrendjének változtatása, megjegyzések elhelyezése, kiemelés - el lehet végezni a dokumentumon.

PDF fájl létrehozása a rendszerben
Első lépésként érdemes pár gondolatot megismerni a PDF fájlokról. A PDF a Portable Document Format (hordozható dokumentum formátum) rövidítése, és elsősorban olyan dokumentumokat jelöl, amelyek képeket és szövegeket egyaránt tartalmaznak, és általában egy szerkesztési folyamat végeredményét képezik. A PDF fájlok tartalmazhatnak internet hivatkozásokat (hyperlink), és gazdagon szerkeszthető források végső mentései. Nevük eleje onnan ered, hogy platform függetlenek, minden rendszeren megnyithatók, és minden rendszeren ugyanúgy néznek ki. Ha az általunk létrehozott szöveges dokumentumot a legtöbb felhasználó számára szeretnénk elérhetővé tenni - például a Pages programból vagy a Microsoft Wordből -, akkor PDF-ben célszerű elmenteni, és mindenki számára egyformán élvezhető lesz. (A PDF formátum nem egy bizonyos megjelenítő programhoz kötött, mint például a DOC formátum, amely a Microsoft saját szövegszerkesztőjének kötött formája, hanem univerzális formátum.)

A Mac OS X a kezdetektől kínált lehetőséget PDF fájlok létrehozására bármely programjából. Az iWork irodai programcsomag elemei a Share (megosztás) menüben több opciót is kínálnak a PDF exportra, és akár arra is lehetőség van, hogy jelszó védetté tegyük a fájlt, azaz csak olyanok tudják megnyitni, akiket arra felhatalmaztunk. Ezen kívül be tudjuk állítani, hogy a PDF-ből való tartalom kimásolás és a fájl nyomtatása is jelszót kérjen, tehát ne legyen elérhető bárki számára. Ha például szerzői jogvédett dokumentumot - novellát, költeményt, cikket - teszünk közzé, könnyedén tudjuk korlátozni annak hozzáférési vagy sokszorozási lehetőségét.

Az iWork csomagon kívüli programokban is tudunk PDF fájlt létrehozni: a File menüből elérhető Print (nyomtatás) paranccsal megnyíló nyomtatási párbeszéd ablak bal alsó sarkában található PDF felnyíló menüből a Save as PDF (mentsd PDF-ként) opciót választva bármely program - Safari, Mail, iChat stb. - képes arra, hogy az adott ablak tartalmát PDF-ben lementse, és szintén elérhetőek a jelszó védelmi lehetőségek, mind a megnyitáshoz, mind a másoláshoz, nyomtatáshoz.

A PDF fájlok megnyitása, olvasása
A PDF fájlokat alapbeállítások szerint a Preview program nyitja meg a Mac OS X operációs rendszerben. A Preview az egyoldalas PDF dokumentumokat oldalsáv nélkül, a többoldalas PDF fájlokat oldalsávval nyitja meg, amely az oldalak közti navigálásra szolgál. Amennyiben a szöveg mérete a megnyitás után nem elég nagy, az eszköztáron lévő Zoom gombbal tudunk nagyítani és kicsinyíteni is a fájl megjelenésén. A Zoom gomb mellett balra a Previous (előző) és Next (következő) gombok segítségével navigálni tudunk a dokumentumban.

A Preview ablak eszköztárán látható Sidebar (oldalsó sáv) gombbal tudjuk megjeleníteni vagy eltüntetni az oldalsó sávot. Az oldalsávon a néhány oldalas PDF fájloknál az oldalak kis képe látható, míg a sok oldallal rendelkező, tartalommal kiegészült PDF fájloknál a tartalomjegyzék elemei sorakoznak. A Preview segítségével itt is lehetőségünk van oldalról oldalra lépkedve haladni a dokumentumban. Az oldalsáv megjelenését annak legalján tudjuk változtatni: itt elsőként egy elhúzható csúszógomb található (három redővel jelölve), amely a dokumentum méretének kárára növeli az oldalsáv ikonméretét. Mellette a három gomb nézetbeállítási opciókat tartalmaz: az első gomb kiterjeszti az oldalsávot teljes méretre, és csak a dokumentum oldalait láthatjuk az egész Preview ablakban. Ez sok oldallal rendelkező dokumentum esetén előnyös a navigálásra, hiszen könnyedén megtalálhatjuk vizuális tartalom alapján a keresett oldalt, és jó eséllyel minimálisan kell görgetősávot használni. A kiválasztott oldalt dupla kattintással tudjuk megnyitni, amelyre az ablak visszarendeződik az eredeti nézet állapotba, azaz a tartalom mellé kerül vissza az oldalsáv. E gomb mellett az ikonnézet jelenik meg, amely kis képek formájában mutatja be az adott oldalakat az oldalsávon. Ezek közül egy kattintással tudunk kiválasztani egy megnézni kívánt oldalt.

A Preview segítségével könnyedén kereshetünk az oldalak tartalmában: a jobb felső sarokban lévő kereső mező (Search) pillanatok alatt mutat keresési eredményeket. A találatokat sárga színnel emeli ki. Ha néhány oldalas PDF dokumentumról van szó, a keresés az oldalsávban leszűkíti azokat az oldalakat, amelyekben a keresett kifejezés szerepel. Amennyiben tartalomjegyzéket jeleníti meg az oldalsáv, úgy azokat a tartalom elemeket emeli ki, amelyekben szerepel a keresett szó. Amennyiben több szavas keresést szeretnénk eszközölni, úgy macskakörmök közé kell zárni a kifejezést:
parallels server = megkeresi az összes helyet, ahol szerepel vagy a parallels vagy a server szó
"parallels server" = csak azokat a helyeket keresi meg, ahol a két kifejezés együtt szerepel.

A PDF fájlok egyszerű szerkesztési lehetőségei
A Preview a megjelenítésen és könnyed kereshetőségen túl kiváló megoldásokat kínál az egyszerű szerkesztésekre, megjegyzések elhelyezésére, keretek, nyilak, szöveg kiemelések megjelenítésére.

Az alapvető szerkesztői funkciók eléréséhez az eszköztáron lévő Annotate gombra kell kattintani. Ekkor a Preview ablak alján megjelenik egy eszközsor, amelyekben sorrendben balról jobbra nyíl (1), kör alakú keret (2), szögletes keret (3), szöveges hozzáfűzés (4), külső megjegyzés (5), internet hivatkozás (6) (hyperlink) helyezhető el, továbbá szöveget tudunk kiemelni (7), áthúzni (8), aláhúzni (9), illetőleg a korábbiakban használt eszközök által használt színt (10), kerettípust és méretet (11), valamint betűtípust (12) tudjuk átállítani.

Ha például egy szövegrészt szeretnénk kiemelni, akkor a szövegkiemelő gombra (7) kattintva, majd az egérkurzorral a szöveget végighúzva a színbeállítási gombon (10) meghatározott színnel ki tudjuk jelölni az adott részt. (Illetve ha ki van jelölve egy bizonyos szöveg - például keresési eredmény -, akkor a szövegkiemelő gombra kattintva a kijelölés kiemeléssé alakítható, tehát az adott tartalomról való lekattintás után is megmarad.)

Ezeket a szerkesztéseket mentést követően tudjuk véglegesíteni. Ennek akkor lehet jelentősége, ha például egy-két gondolatot szeretnénk még hozzáírni a kész dokumentumhoz, vagy ha valaki más munkáját kell értékelni - amelyet például Pages-ből küldött át PDF-ben -, és ehhez szeretnénk javításokat és kommentárt fűzni.

A Preview a szöveg hozzáírás lehetőségével (4) arra is képes, hogy internetes PDF űrlapokat - például domain név igénylés - ki tudjon tölteni külön PDF szerkesztő nélkül. A Preview a PDF fájl meglévő tartalmát átírni, törölni, módosítani nem tudja, erre a célra egyrészt a szerző felhatalmazása, illetve egy dedikált szerkesztőprogram, például a költséges Adobe Acrobat Professional szükséges, amely minden PDF paramétert képes szerkeszteni, akár az alapoktól átírni a szöveget. Mivel a PDF azonban valamely szerkesztésnek a végeredménye a Mac felhasználók számára, így célszerű a forrásanyagot - például Pages dokumentumot - megőrizni, hiszen az szerkeszthető, módosítható, és belőle bármikor tudunk megváltoztatott PDF fájlt létrehozni.

Oldalak egyesítése egy PDF-fé
A Preview egyik igen hasznos vonása, hogy képes egy ablakban több PDF fájlt megnyitni, és azokat a segítségével egyesíthetünk, hogy egy fájl jöjjön létre belőlük. Előfordul például, hogy internetről lementünk bizonyos tartalmakat - egy internetes kurzust, oktatóanyagot -, és annak minden oldala külön PDF fájlként jön létre, de nem kívánunk vívódni azok kezelésével, szeretnénk egy dokumentumban látni az összes oldalt. Ilyenkor praktikus vagy egy ablakban megnyitni az összes dokumentumot, vagy a külön-külön megnyitott dokumentumok egyik példányának kinyitni az oldalsávját (sidebar), amely a Sidebar gomb lenyomásával történik.

Itt azt látjuk, hogy a dokumentum egy oldalból áll (ezért is nem volt nyitva az oldalsáv). A többi dokumentumot a Preview ablak tetején lévő apró ikon megragadásával be tudjuk húzni az alap dokumentum megnyitott oldalsávjába. Ha a másik dokumentumot ráhúzzuk a nyitva lévő PDF kis képére az oldalsávon, akkor annak ikonja egy oldalasról több oldalas ikonná változik - ennek jele, hogy a kis kép baloldalán műanyag fűzés jelenik meg, mintha a több lap össze lenne fűzve. Fontos, hogy az egyesíteni kívánt dokumentum ikonját a kis képre, és ne az alá húzzuk, mert ha a nyitva lévő PDF alá húzzuk, akkor csak egy ablakban lesz megnyitva a két fájl, de nem lesznek egyesítve.

Ugyanezzel a módszerrel további oldalakat is húzhatunk a PDF-be. Ha az összes oldalt beraktuk az egyesíteni kívánt tartalomba, akkor a kis kép jobb oldalán lévő nyíl segítségével tudjuk lenyitni vagy összecsukni az oldalakat. Ha lenyitjuk őket, könnyedén módosíthatunk az oldalak sorrendjét - az egérrel egyszerűen csak sorrendbe húzhatjuk az oldalakat.

Bármely módosításunkat mentéssel véglegesíthetjük.

PDF fájladatok, kulcsszók, hozzáfűzések megjelenése: az Inspector panel
A Preview program Inspector paneljét a Tools menü (eszközök) Show Inspector parancsával érhetjük el. Az Inspector egyrészt információkat tartalmaz az adott dokumentumról, továbbá lehetőséget ad kulcsszók hozzáadására - ennek inkább a képeknél, mint a szöveges tartalmú PDF-eknél van jelentősége -, megjeleníti a titkosítási információkat és korlátozásokat, el tudja forgatni a dokumentumot, illetve szerkeszteni képes a Preview ablak alján elérhető eszközök paramétereit - szín, stílus, hyperlink.

A kulcsszók hozzáadása a Keywords felületen történik, ahol a plusz jelre kattintva tudunk egy-egy új kulcsszót beírni, amely mentést követően máris jellemzi majd a dokumentumot, és az adott szóra keresve a rendszer keresője - Spotlight - megtalálja az adott fájlt.

Külön említést érdemel az Annotations felület. Ahogyan fentebb olvasható, az eszköztár Annotate gombjával tudunk hozzáfűzéseket és egyszerűbb szerkesztéseket végezni a dokumentumban. Az Inspector ennek lehetőségeit egészíti és bővíti ki. Ha például szöveges hozzáfűzést írunk a dokumentumba, annak megjelenési formáját tudjuk az Inspector Annotations felületén módosítani: itt lehetőség van a sima szöveg mellett szövegkörvonal (outline), szövegkeret (bordered), beszédfelhő (speech bubble) és gondolat felhő (thought bubble) megjelenésbe helyezni a szöveget. A buborékot a körülötte lévő nyolc pont bármelyikének megragadásával tudjuk formázni, átméretezni.Ezzel a lehetőséggel kvázi képregény jellegű párbeszéd megjelenítést is könnyedén kivitelezhetünk a Preview programmal. A szöveges tartalmak szöveg formában való megtartásához ügyeljünk arra, hogy a fájlt PDF-ként mentsük el, így nem alakul képi tartalommá a felirat, hanem megmarad szövegként.

A Preview program széleskörű eszköztárral rendelkezik a PDF fájlok megjelenítése, kereshetősége, olvasása és alapvető szerkesztései terén.

Cikk: 2010. MacMagazin.hu Birincsik József