Bolt: 1077 Budapest, Rottenbiller utca 38.
Nyitva: hétfőtől-péntekig, 11-19 óra
Elérhetőség: ijoe@ijoe.hu
0670.2650784
(Boltunk telefonon nyitva tartási időben elérhető; 11-19ó.)
Termékkategóriák

• Akkumulátorok
• Fül- és fejhallgatók
• Billentyűzetek
• Biztosítás
• Elgato termékek
• FiiO termékek
• Griffin termékek
• Használt Mac
iPad kellékek
iPhone kellékek
• iPod kiegészítők
• Hangszórók
• Kábelek, átalakítók
• Mac kiegészítők
• Memóriák (RAM)
• SSD meghajtók
• Számlázóprogram
• Táskák, tokok
• Tisztítósprék
• Töltők Mac-hez
• WiFi termékek
NAVIGON Europe
iOS navigációs alkalmazás


A gépkocsikban használatos navigációs megoldások terén megannyi fejlesztés létezik, mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai. A macmag.hu számára leginkább szimpatikus a NAVIGON nevű termék bizonyult, ugyanis az egyik első olyan megoldás volt, amely képes volt intelligensen újratervezni az útirányokat a járművezető döntése szerint. Akivel előfordult már, hogy tapasztalat alapján a jobb utat választotta, és a buta GPS szoftverek minden autópálya kijáratnál vissza akarták fordítani, annak igazi felüdülést jelentett, hogy a NAVIGON értelmezte a vezetői döntést, és ennek alárendelve magát az új útirányon tervezte meg a további utazást. Nem kis örömünkre szolgált tehát, amikor néhány éve a NAVIGON iOS változata is megjelent a piacon.

Az iPhone navigációs célra történő használatához mindenképpen javallott egy szélvédőre vagy a műszerfalra rögzíthető iPhone tartó beszerzése a megfelelő jel vétel céljából. Aki tehát nem gyalogosan kívánja használni a programot, annak ez a beruházás elkerülhetetlen.
Just Mobile Xtand Go iPhone 4, 4S, 5, 5s, 5c, SE tartó…

Fontos lehet még tudni, hogy a NAVIGON értékét nem kizárólag az adja, hogy odavezet egy bizonyos helyre, hanem például egy városnézés esetén az adott helyzetünk alapján felmérhetjük, hogy hol vannak a közelben megtekintésre érdemes helyek, vagy éppen hogyan juthatunk el egyik helyszínről a másikra. Szemben a hagyományos GPS hardverekkel, az iPhone hosszú akku ideje akár egy városnézést is lehetővé tesz a NAVIGON segítségével.

Az alkalmazás letöltését követően nagyon fontos még otthon, WiFi hálózat mellett elindítani, hiszen alapból nem tölti le a térképeket, azokat kiválasztást követően szed le az Apple szervereiről felár nélkül, ám kellemetlen élmény, amikor egy helyszínen elkeveredve jövünk rá, hogy nincsen térképünk a navigációs alkalmazásban.

További lehetőségeket kínál a Garmin az alkalmazáson belül a funkciók bővítésére. Letölthetünk Wikipedia bővítményt ingyenesen, amely demonstrálja a navigáció megjelenését a bővítménnyel kiegészítve. Ez a funkció az egyes helyszínek, települések, látnivalók adatait tudja lekérni a Wikipedia szabad enciklopédiáról. Emellett lehetőségünk van vásárolni egyéb bővítményeket, mint élő közlekedési információkról tájékoztató kiegészítőt (Traffic Live), amely a navigációs berendezések TMC képességét idézi. A Traffic Message Channel révén a különféle közút üzemeltetők tudnak adatokat küldeni az érintett útvonalakról, és esetleg más útirányt javasolni a navigációs alkalmazásnak, ha aktuális lezárás vagy baleset miatti terelés van érvényben. A szolgáltatás nagyszerűsége, hogy a NAVIGON úgy tervezi át az útvonalat, hogy észre sem vesszük, egyszerűen csak elvisz arra, amerre a legoptimálisabb haladásra számíthatunk. E funkció praktikus, ha például dugó van az M7-es autópálya bevezető szakaszán a balatoni forgalomban, és a NAVIGON egérutat mutat a közlekedés közben.

Az alkalmazás alsó sávjában elérhető Extras / Extrák gombra bökve megtekinthetjük, hogy milyen kiegészítőket kínál a NAVIGON, és ezeket megvásárolhatjuk. Fontos lehet az alternatív üzemanyagokat kijelző képesség, amely alapból nem része a térképnek, illetve kamionsofőrök számára az idevágó, dedikált adatokat közlő bővítmény.

A program az iPhone-on bökésre indul körülbelül 4-6 másodperc alatt. Ekkor beírhatjuk a címet a rendelkezésre álló mezőbe, és azonnal hozzáfoghatunk a navigációhoz, illetve rákereshetünk egy címre a térképen az Address / Cím gombra bökve.

A második opció a POI (Point of Interest), amely nem csak az autós, hanem a gyalogos felhasználóknak is igen hasznos: képes például éttermet keresni a közelben, akár az aktuális pozíciónk alapján, akár egy város megadásával. Ezen kívül képes töltőállomást és parkolót is keresni a közelben, amely szintén hasznos képesség. De megtalálja a legközelebbi bankjegy kiadó automatát, könyvtárat, postát, iskolát, orvosi rendelőt, kórházat, állami hivatalt is… (Ha az ingyenes Wikipedia kiegészítőt telepítjük, akkor ezek egy részéről bővebb információval is képes szolgálni.)

Egy külföldi városnézésnél igen hasznos ingyen tanács, hogy hol keressünk éttermet egy bizonyos helyen, de készpénz szűkében jó tudni, hogy hol is találunk ATM-et mondjuk egy kis faluban. És a zseniális ebben a dologban az, hogy ez a tudás nem internetről jön horror+áfás LTE díjakon, hanem a telefonba épül bele, arra épül. (Megjegyzés: A Wikipedia bővítmény adatait az iPhone internetről tölti le, így ott keletkezik adatforgalom. Külföldön ezt praktikus kikapcsolni, vagy a NAVIGON számára letiltani a hozzáférést a mobilinternet kapcsolatunkhoz.)

A My destinations / Úticéljaim opcióban olyan címeket menthetünk el, amelyeket gyakorta keresünk fel, és szeretnénk elkerülni a begépelést. Itt egy listából bökésre ki tudjuk választani, és máris indul a navigáció.

További okos funkciója a NAVIGON szoftvernek a Take Me Home / Vezess haza funkció, amelyhez először meg kell adni a címünket - sajnos nem olvassa ki a Contacts / Kontaktok "Me Card" ismeretében a vCard-ból az információt. Ha ezt megadtuk, utána bárhonnan haza tud vinni a készülék - akár egy erdei túráról, akár egy másik országból.

A térkép előnye, hogy jelöli a vásárlási lehetőségeket, kulturális jelentőségű helyszíneket, bankokat, postákat, és rengeteg olyan hasznos helyet, amelyek nem csak jelentőségük miatt fontosak, hanem a tájékozódást is segítik.

Az útvonal tervezéskor a jobb felső sarokban megjelenő Options (lehetőségek) gombra kattintva több beállítást is megadhatunk egyrészt az útvonal profillal, másrészt a használattal kapcsolatban. Az útvonal profil szempontjából fontos beállítás, hogy a gyorsabb útvonalakon - autópálya, komp - vagy a lassabb irányon - országút, kerülő út híddal - vezessen minket a GPS jel nyomán az eszköz. Lehetőség van arra, hogy a program figyelmeztessen, ha túllépjük a sebesség korlátozásokat - ezt a képernyőn jelzi a program egy felkiáltójellel az engedélyezett sebesség felirat tábla bal oldalán. A beállítások alatt azt is meg tudjuk adni, hogy hány km/ó túllépés esetén jelezzen a program. Ha például lakott területen 55 km/órával megyünk, nem szól a NAVIGON, de 62 km/óránál már igen. Ez hasznos az autópályák esetén is, ahol beállítható, hogy 130 helyett csak 150 fölött jelezzen a program.

Az opciók alatt beállítható az útvonal tervezés profilja: személygépkocsi, motorkerékpár, teherautó, kerékpár és gyalogos útvonal profil tervezésre is van mód. Egy kerékpárosok és gyalogosok számára igen hasznos lehet, hiszen így az eszköz nem jelez autó specifikus figyelmeztetéseket, és a hangjelzések ("50 méter múlva forduljon jobbra") sem a helyszín elérésénél lényegesen korábban hangoznak el, amely autós közlekedésnél indokolt lehet.

Egy kedves képesség még az éjszakai mód (Night Mode), amely azért praktikus, mert ha autóban használjuk az eszközt, akkor nem süt erős fénnyel az iPhone szürkület után, hanem visszafogott fényerővel, sötét háttéren világít csak, és nem zavar a vezetés közben. Sajnos a program nagyon egyszerűen az időből számolja ki, hogy mikor van este, és nem a telefon fényérzékelőjét vagy a naplementék adott napra eső, standard időpontját veszi figyelembe.

A NAVIGON megannyi okos tulajdonsága között rendelkezik egy alapvető előnnyel: a magyar nyelvi támogatás is elérhető benne. Ennek használatához az iOS rendszerünket is magyarul kell használni, vagyis nem érhető el mondjuk angol iOS alatt a magyar nyelvű szöveges navigáció.

A NAVIGON szoftvert a maga kiforrottsága révén ajánljuk minden olyan iPhone felhasználónak, aki nem csak autóval közlekedik és esetleg nem rendelkezik autós navigációs egységgel. Nagyon hasznos a program kerékpárosoknak és gyalogosoknak, és bárkinek az iPhone-ját képes igen jó lehetőségekkel kiegészíteni akár alkalmi használat esetén is.

A NAVIGON szoftver az App Store-ból vásárolható meg.


ÁSZF; Vásárlási, fizetési és garanciás információk | Környezetvédelmi irányelvek
©2001-2018. iJoe.hu Apple Authorised Reseller
 
 
  E-mail kapcsolat  Bolt: BP. VII. Rottenbiller utca 38. Nyitva: H-P: 11-19 óra  Kapcsolat, információ: 0670.2650784; ijoe@ijoe.hu