Bolt: 1077 Budapest, Rottenbiller utca 38.
Nyitva: hétfőtől-péntekig, 11-19 óra
Elérhetőség: ijoe@ijoe.hu
0670.2650784
(Boltunk telefonon nyitva tartási időben elérhető; 11-19ó.)
Termékkategóriák

• Akkumulátorok
• Fül- és fejhallgatók
• Billentyűzetek
• Biztosítás
• Elgato termékek
• FiiO termékek
• Griffin termékek
• Használt Mac
iPad kellékek
iPhone kellékek
• iPod kiegészítők
• Hangszórók
• Kábelek, átalakítók
• Mac kiegészítők
• Memóriák (RAM)
• SSD meghajtók
• Számlázóprogram
• Táskák, tokok
• Tisztítósprék
• Töltők Mac-hez
• WiFi termékek

    RHA Audio T10i csúcs kategóriás hallójárati fülhallgató
 

A páratlan hangzású fülhallgatók specialistájának tekinthető brit RHA Audio termékei segítenek megindokolni azt, hogy miért veszünk olykor szürreális mennyiségű fülhallgatót, amelyeket felváltva, hangulattól és használati helytől függően váltogatunk. A cég hallójárati monitora, az MA750i például valami egészen más élményt nyújt, mint az ára alapján csúcsmodellnek tekinthető, kategóriáját tekintve teljesen eltérő T10i jelzésű példány.

Formaterv
Az RHA T10i viszonylag nagy méretű hallójárati fülhallgató, de sokkal inkább tekinthető populáris megoldásnak, mint stúdió terméknek. Dinamikus, erőteljes hangzása van, cserélhető szűrőivel pedig szabadon módosíthatjuk, hogy mely komponens hangsúlyát szeretnénk emelni a muzsikában. Ez már önmagában is szokatlan, és a tiszta stúdióhangzást kedvelők számára talán eretnekségnek tűnhet, ám azok számára, akik olyan csúcskategóriás fülhallgatót keresnek, amely döbbenetesen szól, mindenképpen vonzó paraméter.

Az RHA Audio mérnökei a T10i modellt a mindennapi aktív felhasználáshoz alkották meg. Mivel a hangzás elérése érdekében relatíve nagy a fülbe illeszkedő rész, a megtartás érdekében egy szabadon formázható akasztóval kapaszkodik a fülünkbe a termék. Kell is a kapaszkodás, mivel a termék rozsdamentes acél elemei révén eléggé nehéz. (A próbák során a fülbe akasztás mellett a kábelt az ingem egyik gombján is keresztültekertem, hogy enyhítse a kábel húzó hatását a kettéosztásnál lévő acél elem, amely jóformán önmagában nehezebb, mint az iPod nano, amelyről a fülhallgató szólt.)Az RHA Audio hagyományosan nem törekszik a szürreális kecsességre, amely aztán a minőség oltárán áldozna: a kábelezés viszonylag vastag, de rendkívül erős. Az illesztések és a fülhallgató fülbe illeszkedő része rozsdamentes acélból készült, amelynek tömege van, cserébe viszont rendkívül masszív. Tény persze, hogy a tömeg elvezetése feladat, amely az őszi-téli időszakban könnyebb, a nyári hőségben nehezebb, ám a hangzásért megtaláljuk a jó megoldást.

A fülhallgató alakja nyomán sokunknak az Apple EarPods reklámja juthat eszünkbe, amely a fülek alakjáról szól. Szokás szerint az Apple volt az első, aki a hagyományos hallójárati fülhallgató alaktó eltérő formát mert a piacra dobni, manapság pedig tele a piac ilyen megoldásokkal. Az RHA Audio például olyan formavilágot alkotott meg, amely a populáció nagyobb része számára tökéletesen kényelmes, jól illik a fülbe, nem nyom, a pánt révén pedig nem is hullik ki a fülből. Ezzel gyakorlatilag minden olyan paraméternek megfelel, amelyet egy jó fülhallgató viselésével szemben támaszthatunk. Kiegészülve persze a passzív zajszűréssel, amelyet a különféle harangok mellett a fülhallgató teste is erősít, hiszen formájával gyakorlatilag elzárja a hallójáratot.

A hangzásnak alapvető résztvevője persze a membránt körülvevő harang, vagy ahogyan az RHA gyönyörűen nevezi: fülilleszték.

A csomagban tíz pár ilyen cserélhető fülilleszték, azaz fülhallgató harang található, amelyek között két pár dupla redős megoldás, hat pár normál gömbharang, és két habszivacs megoldás van, hogy bizonyosan az igényeinkhez leginkább illeszkedő kiegészítőt alkalmazhassuk. A gömbharang minimálisan mozogni képes a fülben. A dupla redős harang stabilan ül, míg a habszivacs teljesen kitölti a hallójáratot. Működésének lényege, hogy a fül hőjére kitágult, és széltől szélig tölti a hallójáratunkat.

Az RHA Audio egyik fontos tulajdonsága, hogy nem licenceli a meghajtókat, hanem maga tervezi. A T10i modellben a 770.1 nevű meghajtó található, amely kézzel készül, és a gyártó ígérete szerint különösen széles a színpadképe.Hangzás
Mint minden fülhallgatóról szóló írásnál, így ennél is a legabszurdabb feladat a hangzás leírása. Nem csak azért, mert mindenkinek eltér az ízlésvilága, a jó hangzásról alkotott véleménye, hanem mert az olyan fogalmak, amelyek a hangzást összefoglalják, szintén erősen szubjektívek.

Az RHA T10i hangzása sokkal inkább kifinomultan populáris, mint vegytiszta stúdió monitor vagy éppen hifista hangzású. A populáris szónak azonban a jó értelmét kell társítanunk a termékhez, ugyanis nem lehet beskatulyázni, hogy csak komoly vagy elektronikus zenéhez lenne jó, ugyanis bármilyen műfaj remekül érvényesül rajta. Ráadásul a cserélhető finomhangoló szűrők révén az ízlés témakörére is megoldást kapunk, hiszen ha a mélyhangok dübörgéséből vágyunk többre, akkor a mélykiemelő szűrőt tudjuk alkalmazni, de ha jobban szeretjük az élénk magasakat egy opera hallgatása közben, akkor a vokális produkciókhoz remek szűrőt helyezhetjük fel.

Az RHA T10i nagyszerűsége abban rejlik, hogy fül- és fejhallgató témakörre is tökéletes megoldást nyújt minden zenénkhez.

Szubjektív élményként megemlíthető, hogy teljesen más a hangja és a színpadképe, mint mondjuk az RHA MA750i terméknél, amely viszont nevesített hallójárati monitor fülhallgató. Hogy mennyire fejhallgatót utolérő a hangja, arra jó példa, hogy a teszt során a nem létező fejpántnál fogva próbáltam „levenni”…

Részletes technikai paraméterek
770.1 egyedi tervezésű dinamikus meghajtó
16-22.000 Hz frekvencia tartomány
16 Ohm névleges ellenállás
100 decibel érzékenység
1 mW névleges teljesítmény
5 mW maximális teljesítmény
41 gramm tömeg
1,35 méter hosszúságú oxigénmentes kábel
3,5 milliméteres háromeres minijack csatlakozó
3 év garancia
Extrák
Az RHA T10i termék típusának kis „i” betűje az iOS kompatibilitásra utal: mikrofonja, nyomógombja és hangerő szabályozója teszi kényelmessé a használatot. A mikrofonnal hangjegyzeteket is készíthetünk az elvárt minőségben. A gombok elhelyezése a jobb oldali zsinegen található, és különösen előnyös, hogy viszonylag magasan, az állunk alatt kicsivel került elhelyezésre. Aki inget visel, annak ugyanis örök kihívás a gallér mögé csúszott nyomógombokról történő vezérlés. A T10i esetén azonban a gallér fölött pihennek a nyomógombok, vagyis a vezérlés könnyed és kényelmes.

A termék mellé fekete színű hordtáska is jár, amelyben a fülhallgató harangokat éppúgy elhelyezhetjük, mint egy iPod nano modellt.

Végszó
Az RHA T10i terméket olyan felhasználóknak ajánljuk, akik a dübörgő fejhallgató hangzásra vágynak, de nem akarnak szigetelt, a fület és a fejet melegítő fejhallgatót viselni, hanem inkább fülhallgatót használnának. A T10i nem fog csalódást okozni sem hangerőben, sem pedig hangzásban.

iJoe.hu | Cikk: Birincsik József 2015. szeptember 3.

Az RHA Audio T10i hallójárati fülhallgató megvásárolható az iJoe.hu AAR szaküzlettől.
Ára: 43.693 forint+áfa (bruttó 55.490 Ft)


ÁSZF; Vásárlási, fizetési és garanciás információk | Környezetvédelmi irányelvek
©2001-2018. iJoe.hu Apple Authorised Reseller
 
 
  E-mail kapcsolat  Bolt: BP. VII. Rottenbiller utca 38. Nyitva: H-P: 11-19 óra  Kapcsolat, információ: 0670.2650784; ijoe@ijoe.hu